Een kansenstad is een veilige stad.

_

Het is belangrijk dat we ons veilig voelen in onze eigen buurt en huis. Zonder veiligheid geen vrijheid. Wij willen dat iedereen in Bergen op Zoom veilig kan wonen, verblijven, werken en ondernemen. Dat de stad niet alleen veilig is, maar iedereen zich ook veilig voelt. Veiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Samen met inwoners en ondernemers zorgt de gemeente daarom voor een veilige leefomgeving. Door met elkaar op te trekken, gaan we overlast tegen. We pakken criminaliteit keihard aan en zetten alles op alles om
herhaling te voorkomen.

Waar we veilig zijn en ons veilig voelen

  • De politie en boa’s zijn zichtbaar op straat en in wijken. We eisen bij het politiedistrict en het Rijk dat er meer wijkagenten komen en dat deze meer aanwezig en zichtbaar zijn in de wijken. Politie en handhaving werken meer samen en delen informatie, waar mogelijk preventief. Op die manier vormen ze een sterke tandem.
  • We vragen het politiekorps om erop te letten dat wijkagenten minder wisselen van wijk. Daardoor hebben mensen in de wijk een vertrouwd gezicht als aanspreekpunt.
  • Iedereen kan bijdragen aan veiligheid in de buurt. Wijkagenten die de buurt goed kennen voegen daar iets extra’s aan toe. De gemeente stimuleert de oprichting van buurtpreventieverenigingen en Whatsappgroepen. Inwoners en wijkagenten werken daarbij samen.
  • De burgemeester heeft veel bevoegdheden die hij kan gebruiken om Bergen op Zoom veiliger te maken. Wij willen dat hij deze ook daadwerkelijk gebruikt. Te denken valt aan het toepassen van preventief fouilleren en cameratoezicht.
  • Steeds vaker zijn onze inwoners slachtoffer van digitale criminaliteit, zoals Whatsappfraude of phishing. Daarom investeren we in goede voorlichting voor inwoners, jong en oud, zodat inwoners weten waar ze aangifte kunnen doen van cybercrime.

Waar criminaliteit wordt aangepakt

Mensen worden niet geboren als crimineel maar glijden vaak af door een slechte opvoeding, verkeerde vrienden of een onveilige omgeving. Het is daarom belangrijk dat de gemeente bij de aanpak van criminaliteit kiest voor de juiste balans tussen repressie en preventie. De kracht van onszelf, ondersteund door een gemeente die zorg draagt voor veiligheid, vormt het fundament van onze samenleving.

  • Overlast is een grote ergernis. De politie grijpt altijd in als mensen de regels overtreden of overlast veroorzaken. Raddraaiers en overlastgevers worden aangesproken en indien nodig gesanctioneerd. Wanneer de politie ingrijpt, kan zij rekenen op onze steun en die van het lokaal gezag.
  • Illegale straatraces zoals op de Kijk in de Pot en bij de Nettorama pakken we aan.
  • We vinden het normaal dat je met je handen van andermans spullen afblijft. Geweld is helemaal uit den boze, zeker tegen onze hulpverleners en anderen die zich voor de publieke zaak inzetten. Deze horen ongestoord hun werk te kunnen doen. Hufters die geweld gebruiken pakken we keihard aan.
  • Om te voorkomen dat er herhaling van crimineel gedrag plaatsvindt, werken we samen met scholen om jongeren met een criminele achtergrond perspectief te bieden. Het leren meedoen in de samenleving voorkomt dat ze afglijden naar de georganiseerde criminaliteit.
  • Straatintimidatie pakken we keihard aan. Er is al een sisverbod en we gaan hard optreden met boa’s, politie en campagnes. We geven duidelijk het signaal af dat wij dit niet accepteren, dat we slachtoffers serieus nemen en zoeken naar manieren om daders te bereiken.
  • Door zichtbare wijkagenten die surveilleren gaan we verloedering en overlast op straat en in wijken tegen. Overlastgevers worden permanent op de huid gezeten en gecontroleerd met een ‘very irritating police aanpak’. Daarbij zetten we in op patseraanpak uit Rotterdam, waarbij jonge criminelen worden gedwongen hun dure kleding, horloges en brommers in te leveren.

Waar we consequent handhaven

  • Er móet meer geld naar handhaving. Op die manier willen we af van papieren tijgers: regels en afspraken die niet gehandhaafd kunnen worden. Het aantal fte’s op handhaving moet worden verdubbeld.
  • Extra boa’s vergroten de zichtbaarheid van handhaving en bestrijden kleine criminaliteit. De kosten van extra handhaving worden zoveel mogelijk verhaald op degenen die overlast veroorzaken of overtredingen begaan.
  • Parkeerbeheer verbreedt haar focus door breder te gaan signaleren dan enkel verkeersproblematiek. Er is een kort lijntje naar de boa’s en politie. Het aanpakken van wildparkeren blijft desondanks hoog op onze agenda staan.
  • Onze boa’s verdienen de juiste middelen om voor onze veiligheid te zorgen. Indien nodig gebruiken zij stroomstootwapens, wapenstok en/of pepperspray. Ook willen we dat ze gebruik kunnen maken van technologie zoals cameratoezicht en bodycams om hun veiligheid en die van onze inwoners en hulpdiensten in de stad te vergroten.
  • Als er boetes door onze boa’s worden uitgeschreven, vloeit het bedrag terug in de gemeentekas. Dit doen we door gebruik te maken van het bestuursrecht (de bestuurlijke boete). Dit geld kunnen we dan weer inzetten om onder meer de veiligheid te verbeteren.
  • We geven buurtpreventieteams alle ruimte en nemen hen serieus. Buurtpreventieteams krijgen een vaste boa of ambtenaar als aanspreekpunt.
  • Handhaving moet integraler. Er moet meer samengewerkt worden met politie en brandweer. Er moet meer inzicht gegeven worden in welke beslissingen er genomen zijn, waarop gehandhaafd is en welk effect dit heeft gehad.

Zonder illegale drugshandel

  • Wij gaan lobbyen bij Den Haag voor meer en efficiëntere inzet van politie en marechaussee. We willen meer blauw op straat tegen drugsdealers en meer blauw in het buitengebied tegen drugsdumpingen. Juist onze stad en onze regio hebben dit nu nodig.
  • We werken nauwer samen met de FIOD en Marechaussee. Inwoners worden opgeroepen verdachte situaties en mogelijke witwaslocaties direct bij hen of de lokale politie te melden.
  • Crimineel geld mag de bovenwereld niet bereiken. De gemeente is scherp op ondermijning en witwaspraktijken. We weigeren een vergunning of trekken deze in als deze misbruikt wordt voor het faciliteren van criminele activiteiten.

Met een grote verkeersveiligheid

  • Verkeersveiligheid heeft onze topprioriteit. We richten onze straten en wijken, in het bijzonder in de buurt van scholen en sportclubs, veilig in. Dat doen we in samenwerking met politiediensten, ouders en buurtbewoners. Vrachtverkeer blijven we daarom weren uit het centrum. Op termijn willen we de binnenstad verkeersluw maken, zodat aso’s geen kans hebben om hard te rijden en hinderlijk wild te parkeren in onze binnenstad.
  • We maken budget vrij voor het veilig maken van de grote probleemkruispunten. Daarbij staat de kruising Jacob Obrechtlaan x Erasmuslaan bovenaan onze lijst. Deze veiligheid moet ook in tijd van financiële malaise gewaarborgd blijven.
  • We stoppen met het versmallen van wegen als vermeende veiligheidsmaatregel. Dit werkt averechts en zorgt voor gevaarlijke situaties.
  • Bij een herinrichting van een straat of plein rondom een basisschool worden meer maatregelen genomen om die omgeving veiliger te maken. We zorgen onder meer voor voldoende kiss-and-ridegelegenheid voor ouders die hun kinderen met de auto brengen.
  • Door extra handhaving aan te nemen (zie paragraaf 5.3) kunnen we ook beter actie ondernemen tegen vrachtverkeer op de Centrumring. We nemen pro-actief contact op met Rijkswaterstaat over duidelijk verbodsborden voor het vrachtverkeer langs de A58 en A4.
  • 50km/h blijft de standaard op doorgangswegen. Het aantal 30km/h-zones blijft beperkt. Wel blijven we kijken naar plekken waar de verkeersveiligheid in het geding komt ten opzichte van de doorstroming.
  • Middels een publiek-private samenwerking maken we één of meerdere transferiums mogelijk, zodat ondernemers in de binnenstad veilig bevoorraad kunnen worden.
  • We handhaven het verbod op scooters en brommers op de Grote Markt.