Een kansenstad is een jongerenstad.
Jongeren zijn de toekomst van Bergen op Zoom. Daarom verdienen jongeren extra politieke aandacht. Een groot deel van de jongeren is gehecht aan het historische karakter en de mensen in onze prachtige stad. De realiteit is echter dat jongeren beperkte mogelijkheden hebben om hier te studeren en een
woning of passende eerste baan te vinden. Als we echt van onze jongeren houden zoals zij van de stad houden, moet dit veranderen.
Waar je fijn kunt opgroeien en opvoeden
Ouders zijn verantwoordelijk voor het gezond opgroeien van hun kinderen. Wij helpen daarbij, door een gemeente te bieden waar kinderen op een veilige en prettige manier kunnen opgroeien en hun talenten kunnen ontwikkelen. Hier kennen we onze jeugd het best. Daar zijn we trots op en dat willen we graag behouden. Wanneer opgroeien niet gemakkelijk gaat en er geen jeugdzorg nodig is, bieden we hulp. Dat doen we het liefst zo dicht mogelijk bij huis, zodat onze jeugd normaal kan opgroeien. Hierbij letten we goed op dat we niet onnodig stickers plakken: niet iedereen die uniek is, heeft daar hulp bij nodig. Normaliseren noemen we dat. Maar nog niet alles in de jeugdzorg verloopt even goed. Er zijn flinke wachtlijsten voor hulp en dat moet zo snel mogelijk worden opgelost.
- Er komt een scherpere afbakening van wat we scharen onder jeugdzorg. Nog te vaak krijgen kinderen hulp voor zaken die horen bij normaal opgroeien of blijkt hulp niet effectief. Opgroeien gaat nu eenmaal niet zonder horten en stoten. Van ouders verwachten wij dan ook de verantwoordelijkheid voor het gezond opgroeien van hun kinderen.
- Wanneer hulp wel nodig is, focussen we ons op normaliseren. We plakken niet onnodig stickers en maken het niet zwaarder dan nodig. Het is niet de bedoeling dat kinderen die hulp krijgen dit de rest van hun leven als last meedragen.
- Ieder gezin heeft één hulpverlener als aanspreekpunt. Dat creëert vertrouwen en maakt dat hulp effectief geboden kan worden.
- De problemen van de kinderen hebben vaak te maken met schuldenproblematiek of gezondheidsproblemen van de ouders. Door niet alleen naar het kind te kijken maar naar het gehele gezin kunnen de kinderen beter en effectiever geholpen worden.
- Preventie, het voorkomen van hulp, is zeer belangrijk. Zo voorkomen we dat we zwaardere hulp moeten bieden. Problemen bij kinderen en gezinnen proberen we daarom zo vroeg mogelijk te signaleren. Sociale wijkteams, huisartsen, scholen en sportclubs hebben hierin een belangrijke rol. Met hen gaan we in gesprek om te zorgen dat deze aanpak zo effectief mogelijk wordt.
Waar onderwijs een gelijke start biedt
Goed onderwijs biedt kinderen en jongeren de kans op een gelijke start en geeft ze kennis en vaardigheden mee waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Op school leren we kinderen ook wat onze normen en waarden zijn en hoe we in Nederland met elkaar omgaan. Op school leer je wat normaal is en wat niet. Goed onderwijs speelt daarom niet alleen een grote rol in het leven van mensen: de hele samenleving heeft er belang bij.
- Onderwijs moet van goede kwaliteit zijn. Schoolbesturen zijn hiervoor verantwoordelijk, maar de gemeente is gesprekspartner. Als de kwaliteit van lesgeven onder druk staat, biedt de gemeente ondersteuning. Die rol pakt de gemeente ook als het gaat om het voorkomen van thuiszitters in het onderwijs.
- Om de ontwikkelkansen van jonge kinderen te vergroten, stimuleert de gemeente dat achterstanden bij jonge kinderen worden weggewerkt, bijvoorbeeld op de peuterspeelzaal of kinderdagverblijven.
- School is een veilige plek waar kinderen zich thuis voelen. Scholen hebben nadrukkelijk een taak bij de vroegtijdige signalering van radicalisering, loverboys, huiselijk geweld en andere problemen. De overheid grijpt in als de vrijheid van onderwijs wordt misbruikt.
- School is een sociale ontmoetingsplaats. Daarom stimuleert de gemeente dat er ruimte in of nabij het schoolgebouw is die bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen, op het gebied van muziek, sport en cultuur. School- en sportgebouwen kunnen door diverse doelgroepen worden gebruikt.
- Kinderopvang is zoveel mogelijk te vinden in brede scholen. Ouders horen geen problemen te hebben met het heen en weer rijden van hun kinderen.
- Lepelstraat behoudt haar basisschool.
- Het is van belang dat een school goed en veilig bereikbaar is. Daarom zorgen we voor een veilige toegang tot de school, met veilige wandel- en fietsroutes. Ook kijken we naar kiss and ride parkeerplekken, bijvoorbeeld bij Brede School de Schans. Vervoer voor speciaal onderwijs wordt vergoed.
- Pesten is een veel voorkomend probleem onder jongeren, of dit nu op straat, in de klas, op het sportveld of online is. In onze stad zetten we ons actief in voor het maken van afspraken die pesten tegengaan en voorkomen.
Met de kans om in eigen stad te wonen en door te leren
- Er komen betaalbare woningen voor studenten en starters. Bij het verdelen van socialehuurwoningen krijgen onder andere jongeren een voorrangspositie op anderen. Daar zetten wij bij woningbouwcorporaties keihard op in.
- We geven ruim baan aan jongeren in de Binnenstad. Om te wonen, ontspannen en ondernemen. Zij brengen het leven terug in het centrum van Bergen op Zoom
- Bij nieuwbouwprojecten krijgen jongeren die in Bergen op Zoom wonen voorrang bij het inschrijven op deze projecten. Er worden hierover afspraken gemaakt met ontwikkelaars en eigenaren.
- We blijven ons inzetten voor een HBO of universiteit in Bergen op Zoom. Wij denken hierbij aan campusconstructies zoals de zorgcampus Vrederust en het DAB-lab, waarbij bedrijven en onderwijs elkaar op een campus kunnen versterken. Dit zorgt voor onderwijs en werkgelegenheid voor jongeren.
- Ook zetten wij ons in voor de versterking van het al bestaande MBO/MBO+ onderwijs en uitbreiding van het aanbod van studierichtingen.
- We zorgen voor genoeg stageplekken binnen onze gemeente. Iedereen moet op de fiets vanuit huis een stageplek kunnen vinden. We zoeken binnen onze eigen organisaties alleen stagiairs uit onze eigen gemeente.
- We kunnen geen kroegen bijtoveren, maar wel alle ruimte geven aan horeca, feestjes, evenementen en recreatie. We maken werk van gave evenemententerreinen zoals de Waterschans.
Waar we jongeren serieus nemen
- We blijven jongeren actief betrekken bij de politiek en nemen de adviezen van de jeugdraad daarbij zeer serieus. We moedigen jongeren aan om zich aan te sluiten bij de jeugdraad.
- Het coronavirus heeft het belang van mentale gezondheid extra onderstreept. Door met scholen en sportverenigingen al vroeg in te zetten op het weerbaar maken van de jeugd en bespreekbaar maken van mentale gezondheid kunnen veel problemen worden voorkomen.