Een kansenstad is een grenzeloze stad.
De wereld houdt niet op bij de gemeentegrens. Om alle kansen die Bergen op Zoom te bieden heeft te benutten, moeten we ook kijken naar onze buurgemeenten en verder. Samenwerking met onze buurgemeenten zorgt ervoor dat we diensten efficiënter en met betere kwaliteit uit kunnen voeren. Ook kijken we naar internationale kansen, Antwerpen ligt om de hoek!
Waar we één stad en één gemeente zijn
De stad Bergen op Zoom en de gemeente Bergen op Zoom vormen één geheel. Halsteren,
Lepelstraat, Nieuw-Borgvliet en Bergen op Zoom vormen samen een kleurrijk pallet. We maken
een einde aan het uitvergroten van de verschillen, en kijken als één stad en één gemeente naar
de toekomst. Zonder uit het oog te verliezen dat ons stadshart en onze dorpen, wijken en
kernen ieder op zich bijzonder en uniek zijn.
- We zetten een beweging in gang die opkomt voor het collectieve belang van de gemeente Bergen op Zoom, in plaats van het intact houden van oneigenlijke wij-zijtegenstellingen tussen bijvoorbeeld Bergen op Zoom en Halsteren.
- We behouden het eigen karakter van Halsteren en Lepelstraat. We kijken naar inbreidings- en uitbreidingslocaties voor woningen in deze kernen, om zo álle leeftijden de kans te geven in deze prachtige dorpskernen te wonen. Zo houden we ook dit deel van de stad vitaal.
- We vergeten onze gehuchten niet. Hoe klein ook; de Heimolen, de Kladde en de Spinolaberg hebben hun eigen karakter en geschiedenis.
- We erkennen het dorpse karakter van Nieuw-Borgvliet als onderdeel van onze stad. Er komen plaatsnaamborden en we geven ruimte aan unieke initiatieven.
Waar we verder verbroederen op de Brabantse Wal
- Op de Brabantse Wal staat het belang van onze banden buiten kijf. We spreken met één mond over gezamenlijke thema’s en stemmen zoveel mogelijk met elkaar af. We vragen bij belangrijke beslissingen om het standpunt van Woensdrecht en Steenbergen en nemen dat bijzonder serieus.
- We gaan waar mogelijk gemeentelijke medewerkers op het niveau van de Brabantse Wal aannemen. Dat bespaart kosten en voorkomt dubbel werk. Bovendien investeren we zo in meer kwaliteit en professionaliteit.
- We staan open voor een intensievere samenwerking met Woensdrecht en Steenbergen door onze ambtelijke apparaten te integreren. Samen zijn we sterker.
- We vragen om een bijdrage van omliggende gemeenten voor onderhoud van voorzieningen en clubs met een regiofunctie op gebied van cultuur en sport. Dit betreft dan voorzieningen die in die gemeenten niet aanwezig zijn, maar hier wel.
- Op cultuurhistorisch, natuurlijk en toeristisch gebied versterken we de band met elkaar, en de andere gemeenten die fysiek op de Brabantse Wal liggen: ’t district Zandvliet, de gemeente Stabroek en de gemeente Kalmthout. We gaan actief op zoek naar toeristische samenwerking met bijvoorbeeld de Groote Meer en de Kalmthoutse Heide.
- De bruine toeristische borden langs de snelweg staan nu op een verkeerde plek. We zorgen ervoor dat deze naar een goede plek langs A58 en A4 gaan en investeren via publiek-private samenwerking in aparte bruine borden over Bergen op Zoom zelf.
Waar we intensief samenwerken met Zeeland en Roosendaal
Bergen op Zoom is de voortuin van het populaire Zeeland. Massa’s toeristen passeren onze
stad op weg naar de duinen en stranden. Tegelijkertijd lopen we buiten het seizoen aan tegen
dezelfde problemen; vermindering van voorzieningen en dreigende krimp. We trekken met
de Zeeuwen samen op richting Den Haag en pakken samen de kansen die er liggen: ook ten
opzichte van onze ligging naast Vlaanderen. Daarnaast bouwen we aan de band met onze
buurstad Roosendaal. Samen vormen we de vierde stedelijke regio van Noord-Brabant. Het is
tijd om onze regio op de kaart te zetten en een economische impuls te geven.
- We zoeken Zeeland meer op, bijvoorbeeld als het gaat om aandacht voor het tegengaan van krimp en op het gebied van toerisme, water, vervoer, transport, infrastructuur. De banden met Middelburg moeten even sterk zijn als die met ‘s-Hertogenbosch. We positioneren ons beter in de Vlaams-Nederlandse Delta.
- We vragen bij het Rijk een grenscorrectie aan, waardoor de grens met de gemeenten Reimerswaal en Tholen over de Oesterdam komt te liggen. Dat is bestuurlijk en geografisch logischer.
- Een goede verbinding met Zeeuws-Vlaanderen is ook voor onze stad gunstig. We lobbyen samen met Zeeland voor een tolvrije Westerscheldetunnel.
- Samenwerken met Roosendaal biedt niet alleen kansen, het is onvermijdelijk en hard nodig. We trekken op zoveel mogelijk fronten samen op en bouwen onze positie als Vierde Stedelijke Regio van Noord-Brabant verder uit. We vertegenwoordigen samen meer dan 140.000 inwoners. Daarom sluiten Bergen op Zoom en Roosendaal zich aan bij de Brabantse 5.
- We blijven pleiten voor de Sloebocht bij Woensdrecht zodat goederentreinen vanuit Vlissingen rechtstreeks naar Antwerpen kunnen afslaan en niet meer met gevaarlijke stoffen door de gemeente hoeven te rijden.
Die voor zichzelf opkomt in Den Bosch, Den Haag en Brussel
- We investeren in onze eigen lobbykracht en PR. Daarnaast participeren we in wisselende coalities, gericht op verschillende thema’s (van jeugdzorg tot economische structuurversterking) met andere gemeenten, regio’s en branches om een vuist te maken richting Den Haag. We claimen waar we recht op hebben.
- Waar nodig gebruiken we ons landelijke VVD-netwerk om onze gemeente verder te helpen.
- Als transportstad en internationale hub eisen we onze plek op aan tafel bij Rijkswaterstaat. Er moet beter naar ons geluisterd worden.
Waar we internationaal en Europees denken en doen
Geen enkele stad in Nederland ligt zó dicht bij een buitenlandse wereldstad als Bergen op
Zoom. We versterken onze banden met Antwerpen en de Vlaamse grensgemeenten. Zij zijn
onderdeel van onze regio, daar handelen we naar.
- Er komt een aparte portefeuille ‘internationale zaken’. Eerste actie van een nieuw college wordt het uitzenden van ambassadeurs naar het Antwerps stads- en provinciebestuur. We gaan zélf direct banden aanknopen en contact onderhouden met Antwerpen en de Vlaamse grensgemeenten. Daarnaast leggen we contact met het Algemeen Secretariaat van het Beneluxparlement in Brussel. Hierdoor zijn we niet langer afhankelijk van organisaties als Benego. Indien Benego geen vruchtbare resultaten oplevert, nemen we initiatief voor ons eigen regio-overleg.
- Het wordt makkelijker om te werken in de Antwerpse haven. We zoeken aansluiting via het Bergs havenbedrijfsleven en investeren in het grensinformatiepunt (GIP).
- We zoeken actief naar kansen op cultuurhistorisch en toeristisch gebied. We kijken of er aan te sluiten valt op Antwerps toeristisch beleid en profileren ons als dezelfde regio naar de rest van Europa.
- We lobbyen voor een aansluiting op Vlaamse voorzieningen. We zoeken naar kansen voor hoger onderwijs, mogelijk zelfs een dependance en kijken of een verregaande samenwerking met de Antwerpse ziekenhuiszorg mogelijk is. We dringen er in Den Haag en Brussel op aan dat studeren in België en vice versa zo normaal mogelijk wordt.
- We werken beter samen met Vlaamse en Randstedelijke makelaars en projectontwikkelaars om ons als regio te profileren als alternatief voor woningnood over de grens. Bergen op Zoom heeft baat bij meer starters en jonge gezinnen om zo vergrijzing tegen gaan.
- We zetten ons keihard in voor betere grensverbindingen, per auto, bus, fiets en trein (zie paragrafen 3.4 en 3.5). Uitgaan en recreeëren in Antwerpen en Gent moet zo ook gemakkelijker worden, om ons op die manier voor jonge Bergenaren aantrekkelijker te maken.
- We werken met Rijkswaterstaat aan het sterker profileren van het internationale karakter van de A4. Dit door de routes Brussel via de Antwerpse ring en Gent via de Westerscheldetunnel aan te geven op de overheadborden, zoals in omgekeerde richting met Amsterdam het geval is.
- We herzien onze stedenbanden op verborgen kosten. Vriendschappelijke betrekkingen (jumelages) zijn iets dat uit de samenleving moet komen, niet vanuit het stadsbestuur.