Een kansenstad is een menselijke stad.
Onze mensen zijn ons belangrijkste kapitaal. Daar zijn we zuinig op. Een
mensenleven kent voor- en tegenspoed. Het is daarom van belang dat we
naar elkaar omkijken. Maar ook dat er een gemeente klaarstaat met de juiste
ondersteuning wanneer het even tegenzit. Bergen op Zoom moet een stad
zijn waar iedereen meedoet en waar mensen zich ontplooien.
Waar zoveel mogelijk mensen aan ‘t werk gaan
Werk is van groot belang voor de mens en samenleving. Werk zorgt voor contact met andere mensen. Werk leidt tot zelfstandigheid en eigenwaarde. Wie werkt, investeert in zichzelf en draagt zijn steentje bij aan de toekomst van onze samenleving.
- Wij willen dat zoveel mogelijk mensen aan het werk gaan. Bij om- en bijscholing richten we ons daarom op iemands talenten en mogelijkheden en hoe dit aansluit op de arbeidsmarkt. Wanneer de stap naar regulier werk te groot is, begeleiden we onze inwoners naar beschut werk en leerwerkplekken.
- Het onderwijs en bedrijfsleven werken nauw samen om te zorgen dat er voldoende passende banen zijn voor wie klaar is met zijn of haar opleiding.
- Wie naar vermogen bijdraagt kan op onze ondersteuning rekenen. Het verliezen van een baan is al ingrijpend genoeg. Wel verwachten wij een tegenprestatie, omdat we het belangrijk vinden dat mensen blijven meedoen in de samenleving.
- Wanneer je van een uitkering naar een betaalde baan gaat, willen we dat je inkomen erop vooruitgaat. Regels die dit in de weg staan schaffen we af. Zo voorkomen we nieuwe armoedegevallen.
- Wie minder bijdraagt kan ook minder een beroep doen op de samenleving. Als je bijstand ontvangt maar de sollicitatieplicht niet naleeft of geen tegenprestatie verricht, verlies je je uitkering. Uitkeringsgerechtigden die onvoldoende ingeburgerd zijn, kunnen als tegenprestatie verplicht worden op onderdelen te werken aan inburgering en integratie.
- De afgelopen jaren zijn te veel inwoners onterecht tot fraudeur bestempeld. Fraude is en blijft diefstal, maar het maken van een foutje maakt je nog niet direct fraudeur. Dit willen we in de toekomst voorkomen. Het oordeel over fraude moet uiteindelijk tot stand komen door mensenwerk, niet door een computer.
- Bij problematische schulden zorgen we voor ademruimte, zodat de problemen samen met een schuldhulpverlener op een rij gezet kunnen worden. Zo voorkomen we verdere escalatie. Bij schuldhulpverlening hebben we specifiek aandacht voor de mentale gezondheid van onze inwoners. Wanneer er signalen zijn dat schulden ontstaan, bieden we zo vroeg mogelijk hulp aan.
Waar iedereen meedoet en integreert
We hebben te lang gedacht dat de inburgering van nieuwkomers enkel hun verantwoordelijkheid is, maar je bent niet direct zelfredzaam in een land dat in elk opzicht anders is dan waar je vandaan komt. Hierdoor kunnen vrijheden waar eeuwenlang voor gevochten is onder druk komen staan, met parallelle samenlevingen als resultaat. Van nieuwkomers verwachten we dat ze in ruil voor de geboden gastvrijheid bijdragen aan onze samenleving. Door de Nederlandse taal te leren en je te verdiepen in onze normen en waarden, kun je sneller aan het werk. Daarbij bieden we goede begeleiding.
- We sluiten niemand uit. Er zijn in Nederland heel veel nieuwkomers die hun eigen weg hebben gevonden en geïntegreerd zijn in onze samenleving. Zij hebben de kansen gegrepen die ons land biedt. We zijn daar trots op en verwachten dat ook van anderen.
- De Nederlandse taal spreken is cruciaal voor het vinden van een baan. We zorgen voor betaalbare cursussen om als nieuwkomer de taal te leren en gaan laaggeletterdheid tegen. Daarbij verwachten we van iedereen maximale inspanning om het Nederlands te leren. Wanneer iemand niet voldoende Nederlands spreekt en bewust niet meewerkt, kunnen boetes volgen of korten we de uitkering.
- Jonge kinderen van ouders die inburgeren gaan verplicht naar de peuterspeelzaal om achterstanden vroeg aan te pakken. We betrekken ouders bij taalonderwijs voor jonge kinderen.
- Bij de inburgering besteden we meer aandacht aan onderwerpen als zelfbeschikking, de gelijkwaardigheid van man en vrouw, LHBTIQ+ rechten, antisemitisme en de Bergse cultuur.
- We ondersteunen organisaties die integratie bevorderen. Dat betekent dat we geen subsidies verstrekken aan organisaties die dat juist niet doen, bijvoorbeeld omdat ze gericht zijn op behoud van eigen cultuur, of omdat ze democratische waarden ondermijnen. We leiden ambtenaren actief op om huwelijksdwang te herkennen.
Met liefdevolle zorg, dichtbij huis
Vroeg of laat krijgen we allemaal met zorg te maken. Daarom willen we goede en liefdevolle zorg waarin onze inwoners centraal staan. Met hulp die zo dichtbij huis mogelijk wordt georganiseerd, zodat het weinig aanpassing vraagt aan ons dagelijks leven. Zodat je in je eigen buurt van je oude dag kan genieten. Een buurt waar je buren gemakkelijk kunt ontmoeten voor een gezellig praatje. En waar alle straten goed toegankelijk zijn, zodat iedereen gemakkelijk naar de buurtwinkel kan gaan.
- Zorg moet voor iedereen betaalbaar blijven. Daarom kijken we kritisch of de hulp die we geven passend is.
- Tevens moeten de administratieve lasten tegen het licht gehouden worden. Zorggeld moet in principe terecht komen bij de inzet van directe zorg.
- Wanneer zorg nodig is, dan moet het snel beschikbaar en van goede kwaliteit zijn. Daarom spreken we met zorgorganisaties af hoe lang dit mag duren. Als thuis wonen niet langer gaat, vinden we dat er binnen drie weken opvang beschikbaar moet zijn. Thuiszorg wordt wanneer nodig binnen één dag geregeld.
- We ontzorgen onze mantelzorgers. Er is een centrale plek waar mantelzorgers terecht kunnen met vragen en informatie, bijvoorbeeld een WMO-loket.
Waar we het ziekenhuis niet hoeven missen
- Het is belangrijk dat politie, brandweer en ambulances 24 uur per dag beschikbaar zijn. De hulpdiensten zijn op tijd als je ze nodig hebt. Ook overige hulpdiensten zijn goed bereikbaar en benaderbaar. Een huisartsenpost in Bergen op Zoom is daarom cruciaal.
- Het moet mogelijk zijn om laagdrempelig en in de eigen wijk hulp te krijgen. Huisartsenpraktijken, buurthuizen en sociale wijkteams spelen hierin een cruciale rol. Zo zorgen we voor de basisondersteuning in het dagelijks leven.
- Als volwassenen, kinderen of gezinnen zwaardere hulp nodig hebben, helpen wij hen daarheen op weg. Hiervoor kunnen mensen terecht bij praktijkondersteuners bij de huisarts, de huisartsen zelf en sociale wijkteams. Zij wijzen hen door naar de juiste ondersteuning.
- Dat het nieuwe Bravisziekenhuis tussen Wouw en Roosendaal goed bereikbaar is vanuit onze gemeente is voor de Bergse VVD van groot belang. We willen een ‘spoedstrook’ langs de A58 en een directe busverbinding met Bulkenaar. Dit gebruiken we als voorwaarden in de afhandeling van het vertrek van Bravis.
Waar iedereen zichzelf kan zijn
- In onze stad moet iedereen zichzelf kunnen zijn. Daarom pakken we discriminatie en geweld tegen LHBTIQ+’s keihard aan en zorgen we ervoor dat het doen van aangifte zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt.
- We willen dat Bergen op Zoom een regenbooggemeente blijft.
Met extra aandacht voor onze ouderen
- Bergenaren blijven het liefst zo lang mogelijk in hun eigen wijk wonen. We zetten daarom in op het bouwen van meer woningen waar je goed oud kunt worden. Daarbij valt te denken aan woonvormen waar ouderen bij elkaar kunnen wonen, zoals een Knarrenhof. Zo kun je met ondersteuning zelfstandig blijven wonen.
- Een vergunning voor het aanpassen van een woning moet snel verleend worden als het bijdraagt aan langer zelfstandig wonen. Dat mag niet ten koste gaan van de doorstroming op de woningmarkt. Daarom blijven we in gesprek met woningbouwcorporaties om bestaande woningen voor deze doelgroepen aan te passen en te investeren in de bouw van nieuwe woningen voor ouderen en mensen met een beperking.
Waar we toegankelijk zijn
De Bergse VVD heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor een Bergen op Zoom dat voor iedereen toegankelijk is. Dat betekent dat Bergen op Zoom een stad is waar iedereen overal kan komen. Er zijn een aantal acties ingezet om dit doel te bereiken. Zo is er initiatief genomen door verschillende stichtingen om op het gebied van bereikbaarheid en toegankelijkheid meer samen te werken. Dat gaat niet alleen om een veilige en toegankelijke openbare ruimte. Toegankelijkheid van openbare gebouwen, winkels, hotels, restaurants en cafés horen daarbij, maar ook toegankelijkheid van informatie. In 2020 werd het manifest “Iedereen doet mee” ondertekend door de gemeente Bergen op Zoom. Dit manifest betekent dat de gemeente zich gaat inzetten voor een inclusieve stad. We blijven ons op allerlei manieren inzetten voor mensen met een beperking, want voor ons geldt: iedereen doet mee.
- De Bergse VVD blijft erop hameren dat bij nieuwe initiatieven ervaringsdeskundigen om advies gevraagd worden. Zij kunnen beoordelen of een project toegankelijk is.
- We zijn alert op de toegankelijkheid van informatie. De website van de gemeente voldoet daar niet aan. Ook mensen zonder computer(vaardigheden) moeten op een klantvriendelijke manier geholpen worden.
- We willen meer pleisterplaatsen binnen de stad realiseren. Dat wil zeggen; plaatsen waar mensen even tot rust kunnen komen, maar ook meer openbare toiletten en meer bankjes.
- We accepteren niet dat in onze stad mensen thuis blijven en vereenzamen omdat zij niet in staat zijn om aan het dagelijkse leven mee te doen.
- We faciliteren initiatieven die ertoe leiden dat onze inwoners zich kunnen redden met hun taalvaardigheid, hun leesvaardigheid en hun schrijfvaardigheid.