Een kansenstad is een bloeiende stad.
Bedrijven in de regio zijn de banenmotor van de gemeente. Als het
goed gaat met onze ondernemers en bedrijven, dan gaat het goed
met de gemeente. Maar de coronacrisis heeft onze Bergse bedrijven
en ondernemers hard geraakt. Zij hebben een moeilijke tijd achter de
rug. Ondanks dat de coronacrisis nu op zijn einde loopt, moeten we
de economie blijven stimuleren. Daarom willen wij ondernemers en
bedrijven de komende periode blijven ondersteunen. Zo dragen we bij
aan een bloeiende economie, banen voor onze inwoners en innovatieve
technieken voor de toekomst.
Waar we trots zijn op onze ondernemers
- Bergen op Zoom bemachtigt een plek in de top 100 MKB-vriendelijkste gemeenten (red. in 2021 stond Bergen op Zoom op de 269ste plek)
- Door ondernemers en bedrijven de ruimte te geven en te zorgen voor minder regels stimuleert de gemeente een gezonde lokale economie en meer banen.
- We maken gebruik van de ligging van Bergen op Zoom aan de A4 als corridor, het Schelderijnkanaal en de toekomstige Schelde-Seineverbinding. Kortom, Bergen op Zoom als strategisch knooppunt tussen metropolen als Parijs, Antwerpen en Rotterdam, om nieuwe bedrijvigheid en klandizie aan te trekken.
- We richten bij de gemeente één loket in waar ondernemers en bedrijven terecht kunnen voor vragen, vergunningen en schuldhulpverlening. Ook na de coronacrisis.
- Om de bereikbaarheid van en onderlinge samenwerking tussen bedrijven te versterken, ontwikkelen we een dienstencampus in en rondom het Bravisgebouw, waarbij zorg een belangrijke factor vormt.
- Ondernemers en bedrijven krijgen van de gemeente maximaal één aanslag per jaar waarop alle lokale lasten staan vermeld.
- Ondernemers krijgen meer mogelijkheden om creatief te ondernemen. Zelf kunnen zij het beste beslissen wanneer hun winkel open of dicht gaat, ook op zondag. Hiervoor passen we de verordening winkeltijdenwet aan.
- We zetten de lobby bij de provincie voort om ons te profileren als een sterke regio en zetten daarbij in op de ontwikkeling van bedrijventerreinen. Hierbij trekken we op met de gemeenten op de Brabantse Wal en Roosendaal als kernpartner in de vierde stedelijke regio van Noord-Brabant. Daarbij is het van belang dat er meer banen komen binnen onze eigen gemeentegrenzen.
- Wij zien de Theodorushaven als een kansenhaven. We geven alle ruimte aan versterking van de bestaande logistieke structuren en versterken onze samenwerking met Antwerpse en Rotterdamse haven. De haven moet gebruikt worden door bedrijven die daadwerkelijk baat hebben bij hun ligging aan de kade. We privatiseren de haven zodat de commerciële potentie beter benut gaat worden waardoor we als gemeente er geen verlies meer op maken.
- Ondernemen werkt het beste in een veilige en aantrekkelijke omgeving. Dat is fijn voor onze inwoners en trekt bezoekers aan van buitenaf. Omdat de samenwerking van ondernemers in een winkelgebied of industrieterrein hieraan bijdraagt, bevorderen we de bedrijfsinvesteringszones (BIZ).
- De gemeente houdt een actuele kansenkaart bij, waarmee ze ondernemers of ontwikkelaars die zich aanbieden direct wegwijs kan maken in de ruimtelijke mogelijkheden binnen onze stad.
Waar we kansen pakken in de kansenpolder
Onze gemeente kent relatief weinig werkgelegenheid en relatief veel mensen in de bijstand of de WW. Om Bergen op Zoom economisch toekomstbestendig te maken en op de kaart te zetten zijn meer banen nodig, zowel voor praktisch geschoolden als theoretisch geschoolden. De beschikbare gronden zijn echter schaars.
- We benutten het volledige potentieel van onze bestaande bedrijventerreinen zoals Noordland, Theodorushaven en de Lage Meeren.
- Om onze achterblijvende werkgelegenheid op te krikken en werkloosheid aan te pakken stellen we de Auvergnepolder beschikbaar voor de komst van een duurzaam bedrijvenpark. We zorgen daarbij voor een gezonde mix van theoretische en praktische werkgelegenheid, aansluitend op onze topsectoren Agro en Biobased.
- Voorts kijken we naar mogelijkheden om kleinschalige bedrijven plek te geven. Daarbij denken wij aan een uitbreiding van de Oude Molen/Schans-6 of het braakliggend terrein tegenover Philip Morris.
Waar de binnenstad bruist en bezoekers van buiten aantrekt
- We bestrijden leegstand door het mengen van functies voor wonen, werken, detailhandel en horeca. Ook verruimen we de vestigingsmogelijkheden door het opstellen van ruimere bestemmingsplannen en maken we het voor vastgoedeigenaren makkelijker om de bestemming van een pand te wijzigen. Zo maken we de stad prettig en leefbaar.
- Er is sprake van een uitnodigend evenementenbeleid, waarbij de gemeente actief en oplossingsgericht meedenkt en waar je terecht kunt bij een centraal evenementenloket als iets misgaat. De Bergse VVD is tegen het inperken van de hoeveelheid evenementen in onze stad en is vóór het proactief binnenhalen van aansprekende evenementen en festivals.
- Tijdens het terrasseizoen maken we het uitbreiden van terrassen mogelijk. De huidige uitbreiding van terrassen op de Grote Markt en het Beursplein zijn een groot succes. Voor een klein terras schaffen we de vergunning af. Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor afstemming met hun directe omgeving.
- We stimuleren winkelen in onze eigen winkelgebieden, zowel fysiek als digitaal. Aantrekkelijke, veilige en bruisende gebieden zorgen voor een levendige binnenstad vol met lokale ondernemers. Daar kan geen grote webshop tegenop.
- De strikte scheiding tussen horeca en detailhandel is niet meer van deze tijd. Wij willen dat horecabedrijven hun producten kunnen verkopen aan hun gasten en dat winkeliers ook klanten als gast kunnen ontvangen.
- Recreatie en toerisme zijn cruciaal voor onze lokale economie. Het VVV wordt op een moderne, digitale manier ingevuld. Daarnaast moet er een fysiek inlooppunt (voor inwoners en toeristen) blijven. Recreatieve ondernemers mogen uitbreiden zolang zij rekening houden met natuur.
- De vaarroute Amsterdam-Parijs aan het Schelderijnkanaal is een grote toeristische kans. We zorgen voor aanmeerplaatsen voor cruiseschepen en voor een aantrekkelijke verbinding naar het centrum, eventueel in combinatie met de jachthaven.
- De toeristenbelasting is zo laag mogelijk. Met de inkomsten verbeteren we de kwaliteit van recreatie en toerisme.
Waar we onze recreatieve hotspots verder uitbouwen
Bergen op Zoom zou geen Kansenstad zijn zonder al haar mooie plekjes. Onze bossen, wateren, parken en monumenten kennen een enorme aantrekkingskracht. Over de jaren is hier veel in geïnvesteerd. De gemeente moet echter vóórdat ze geld verstrekt kunnen garanderen dat deze plekjes toegankelijk zijn, maar ook dat ze goed beheerd en onderhouden worden. Er zijn te veel voorbeelden van ’voltooide’ projecten waarbij dit net wat anders liep, zoals de
Grebbe, het Ravelijn, de Blokstallen 3, Fort de Roovere en de spuiters bij de Dikke Boom. We denken vooruit en voorkomen dat vrijwilligers steeds weer voor de oplossing moeten zorgen.
Rondom het water
- De Boulevard heeft veel potentieel. De komst van nieuwe horecazaken rondom de Binnenschelde gaven het gebied een enorme impuls. Deze beweging omarmen wij volledig. We bouwen verder aan onze recreatieve strip door ruimte te geven aan innovatieve concepten.
- Ook sport vormt een deel van de identiteit van de Boulevard. We kijken daarbij in het bijzonder naar mogelijkheden om watersport te stimuleren. Niet te vergeten: het Rondje Binnenschelde. We zorgen voor meer rustpunten in dit populaire wandel- en fietsgebied.
- We maken werk van een passende invulling van de voormalige Stadsspeeltuin.
- Wij pleiten voor een échte aanpak van de waterkwaliteit. Een verbod op motorboten is niet aan de orde. Juist de bewoners van de Bergse Plaat moeten de kans hebben om daar te recreëren.
- We pleiten voor frequente vervoersbewegingen middels publiek-private samenwerking.
- Parkeren op de Boulevard blijft gratis. Wel kijken we of we de camperplaatsen beter betaalbaar kunnen maken voor de gemeente.
- We promoten de locatie op en naast het skatepark als evenementenlocatie, bijvoorbeeld voor de Bergse kermis en voor aansprekende festivals.
- De Waterschans is geschikt voor bijzondere evenementen zoals in 2019 met het openluchtspel Supersum. Er is geen bewoning in de buurt en parkeren is geen probleem. Daarnaast is deze plek goed afsluitbaar. Dat maakt dat de Waterschans een bovenregionaal unieke setting met veel aantrekkingskracht biedt voor festivals, biënnales, zomerkampen, kerstmarkten, sport en spel en veel meer.
In onze parken
- We maken meer initiatieven mogelijk in onze parken; Kijk-in-de-Pot, het Anton van Duinkerkenpark, de Melanen en op ‘t Ravelijn. Kleine evenementen als bootcamps en grote(re) evenementen zoals de foodstoet en het circus passen hier prima.
- We geven ruimte aan kleine ondernemers in de parken, zoals ijs- of eetkraampjes.
- De parken zijn goed verlicht en voelen veilig aan. Er komt cameratoezicht op bepaalde hotspots; voor junks en zwervers geen ruimte in de parken.
- De Melanen is waardevol voor de hele gemeente. Wel wordt deze plek ingezet om wateroverlast in de buurt tegen te gaan, met zo min mogelijk schade aan de zichtlijnen.
In onze bossen
- De Bergse Heide en de Balsedreef zijn dé hotspots van ons buitengebied. Het is mooi hoe natuur, sport, recreatie en horeca hier samenwerken en daardoor enorme publiektrekkers zijn.
- We doen een beroep op bezoekers en ondernemers om deze gebieden leefbaar en opgeruimd te houden nu de bezoekersaantallen zo groot zijn geworden. Eigen verantwoordelijkheid speelt daarin een grote rol.
- We stimuleren gescheiden verkeersstromen; voetgangers en mountainbikers apart.
- Er komt meer handhaving rondom deze gebieden om zwerfafval, parkeeroverlast en drankrijden tegen te gaan. Iedereen moet hier veilig aan- en thuiskomen.
- Met betrekking tot parkeren zoeken we, wat de Bergse Heide betreft, de verbinding met parkeermogelijkheden bij het toekomstige Poortgebied. Wanneer daar voldoende plaatsen beschikbaar zijn, ontmoedigen we parkeren langs de Bemmelenberg.
- De herontwikkeling van Fort-de-Roovere met trekpleisters als de Mozesbrug en Uitkijktoren Pompejus, is een onbetwistbaar succes. Dit koesteren we door goed onderhoud te plegen en verloedering vroegtijdig in de kiem te smoren.
- Natuurlijk vergeten we ook onze andere hotspots niet, zoals bijvoorbeeld de Kraaijenberg.
Met culturele voorzieningen voor alle leeftijden
Bergen op Zoom wordt gekenmerkt door een rijk aanbod van culturele voorzieningen en evenementen. We zijn er trots op dat we hiermee veel bezoekers aantrekken. Daarin spelen horeca, sportverenigingen, bibliotheken en buurthuizen een belangrijke rol. Door met elkaar samen te werken dragen we bij aan persoonlijke ontwikkeling en vermaak voor jong en oud. Of het nu gaat om een muziekfestival, een culinair event of de Maagd, in Bergen op Zoom is ruimte voor creatieve ideeën en initiatieven van onze inwoners. Het is niet aan de gemeente om te bepalen wat cultuur is.
- In onze stad worden leuke evenementen georganiseerd en zijn er culturele voorzieningen voor alle leeftijden. Het cultureel erfgoed van de gemeente mag gezien worden. Cultuur verbindt, inspireert en prikkelt. Wij promoten ons erfgoed, zowel bij onze bezoekers als onze inwoners. Dat draagt bij aan onze identiteit.
- Wij vinden het belangrijk om ons cultureel erfgoed te koesteren. Daarbij horen ook cultuurhistorische evenementen zoals de Vastenavend, Sinterklaasintocht, de Mariaommegang en de Krabbenfoor.
- We kijken hoe we met minder belastinggeld efficiënter onze culturele infrastructuur kunnen inrichten. Hoe cultuur vanuit de samenleving, dus minder door ambtenaren, wordt gedragen. Zo bereiken we zoveel mogelijk inwoners en bezoekers. We verwachten een verantwoorde omgang met belastinggeld en inzicht in de besteding hiervan.
Waar we zuinig zijn op onze monumenten
- We zijn reeël in het wel of niet toekennen van een monumentale status; een gebouw dat oud is is niet automatisch waardevol en andersom. We nemen ook het cultuurhistorisch karakter van de directe omgeving en de regio mee in de afweging.
- Het toekennen van een status kan grote maatschappelijke gevolgen hebben. We maken de procedures voor een monumentenaanvraag zo efficiënt en transparant mogelijk en herzien daarvoor de erfgoedverordening. Bij een waardering van tussen de 70 en 75 punten komt het college naar de raad voor een oordeel.
- Het Ketrientje wordt, op de kapel na, zo snel mogelijk gesloopt. De situatie van vóór 1929, met meerdere geveltjes, wordt gerestaureerd.
- We zoeken naar meer manieren om onze monumenten zoveel mogelijk open te stellen en waantrekkelijk te maken en houden voor het grote publiek, bijvoorbeeld door middel van publiek-private samenwerkingen op het Ravelijn en Fort de Roovere.
- Er komt meer aandacht voor landelijk erfgoed, bijvoorbeeld de boerenhuisjes langs de Langstraat in Halsteren.
- Ook in tijden van bezuinigingen moet er ambtelijke capaciteit zijn voor controle op monumentenzorg, verbouwingen in monumenten en archeologie.
- Bij controle op monumenten wordt er een veel groter beroep gedaan op expertise in de samenleving. SBM, ervaren architecten en leden van de geschiedkundige kring worden vrijwillig ingezet om controles te voeren namens de gemeente.
Waar we tolerant zijn en stadsbelang voor ogen houden
- Geluid van auto’s, treinen, uitgaanspubliek en spelende kinderen hoort bij bepaalde delen van onze stad. Deze vormen geen geldig bezwaar.
- We gunnen mensen hun barbecue, open haard of kampvuur, zolang het veilig gebeurt Vermeende overlast van houtrook tegengaan is geen gemeentelijke taak.
- We leggen in de communicatie over grote woningbouwprojecten meer de nadruk op het belang van het project voor de stad, zoals het oplossen van het woningtekort. Meer samen schouders eronder en minder ‘not in my backyard’-denken.
- Horecaondernemers krijgen meer vrijheid om een aantrekkelijk uitgaansklimaat te creëren. Correcte en bevlogen horecaondernemers krijgen de mogelijkheid om na 2.30u nog gasten binnen te laten.