VVD-raadsleden Huismans en Lijmbach trekken aan de bel: “Zorgvuldig begroten begint met realistisch rekenen”


Zorgvuldig begroten begint met realistisch rekenen

Als Bergse VVD vinden we het belangrijk dat we als gemeente helder en realistisch begroten. Dat betekent: niet alleen kijken naar wat we willen uitgeven, maar ook goed analyseren wat we daadwerkelijk uitgeven. En daar gaat het wat ons betreft de afgelopen jaren mis. Daarom hebben wij vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

De afgelopen jaren bleef er telkens een flink bedrag over op de gemeentebegroting. In 2021 hielden we 12,8 miljoen euro over. In 2022 zelfs 25,1 miljoen. En in 2023 ging het om 7,8 miljoen euro. Geld dat wel begroot was, maar uiteindelijk niet werd uitgegeven. In gemeenteland noemen we dat ‘onderuitputting’. En hoewel dat misschien als een technisch begrip klinkt, gaat het hier simpelweg om belastinggeld van onze inwoners dat op de plank blijft liggen.

Jaarrekening Overschot
2021 12,8 miljoen
2022 25,1 miljoen
2023 7,8 miljoen

Overschot Jaarrekeningen 2021 – 2023

Tijdens de commissievergadering van 20 maart, waarin we vooruitblikten op de financiële koers van onze gemeente, vroegen wij als VVD dan ook expliciet om een analyse: waar komt die onderuitputting vandaan? Zijn er structurele patronen te herkennen? Gebeurt het steeds bij dezelfde programma’s of projecten? Is er sprake van te ruime begrotingen, of komt het doordat plannen niet worden uitgevoerd?

Waarom vinden wij dit zo belangrijk? Omdat we nú aan de vooravond staan van moeilijke keuzes. Het verwachte tekort op de begroting bedraagt maar liefst 4,5 miljoen euro. En dat betekent dat er wordt gesproken over bezuinigingen op subsidies, voorzieningen en zelfs wettelijke taken. Maar voordat we die pijnlijke keuzes maken, moeten we zeker weten dat we realistisch begroten. En als er al jaren geld overblijft, moeten we serieus kijken of we die zogenoemde onderuitputting kunnen meenemen in onze structurele financiële planning.

Sterker nog: de Tweede Kamer heeft recent een motie aangenomen die gemeenten hier expliciet de ruimte voor geeft. Dat betekent dat we niet alleen mogen kijken naar onderuitputting als dekking voor tekorten, maar dat we dat ook moeten doen als we onze inwoners serieus nemen.

Wij hebben daarom het college gevraagd om alsnog een analyse te maken van de jaarrekeningen van de afgelopen vijf jaar. We willen weten waar de overschotten vandaan komen en of we hier structureel op kunnen sturen. En we willen dat deze analyse ruim vóór de bespreking van het nieuwe beleidskader met de gemeenteraad wordt gedeeld. Zodat we straks, als er keuzes moeten worden gemaakt, in elk geval kunnen zeggen: we hebben gekeken naar alle knoppen waar we aan kunnen draaien. Want bezuinigen doe je pas, als je zeker weet dat het nodig is.

Klik hieronder voor de volledige brief met vragen aan het college:

Artikel 34 Brief – Onderuitputting